HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

 

nyar_4.jpg

Nyár van, meleg volt/van – érthető, ha könnyedebben öltözünk fel. Nem tehetjük meg azonban azt – feltéve, ha jó ízlésű embernek tartjuk magunkat -, hogy tekintet nélkül másokra, csak a magunk kényelme szerint öltözünk, viselkedünk. Miért? Mert nem vagyunk egyedül: ha elfogadásra vágyunk, nekünk is tisztelnünk kell másokat! Ez pedig – annyiszor leírtuk már – a helyénvaló = HELYÉN-VALÓ megjelenés és viselkedés.

nyar_1.jpg

És ez nem csak az üzleti életre vonatkozik! Persze, talán ott látni a legrettenetesebb dolgokat: magát üzletembernek kiadó férfi papucsban, netán rövidnadrágban keresi fel az ügyfelet… Biztos, hogy kíváncsiak vagyunk a szőrös lábára? Vagy: költöztetőket láttam a minap: egy sofőr, két rakodó – és mindegyik félmeztelen volt... 1. Adjuk meg a tiszteletet a megbízónak azzal, hogy legalább egy atléta van rajtunk 2. A meztelen felsőtest nem enyhíti a meleget, sőt: a ruhanemű szigetel, és felszívja a verítéket. A por nem válik hamarosan sárrá a testünkön. A kellemetlen szagok sem áradnak szabadon… 3. A sérülés veszélye sokkal kisebb, ha cipő, némi ruha van azon, aki fizikai munkát végez.

És a sofőr? Hányszor látunk nyáron úgynevezett „úrvezetőket” is – ez a kifejezés régen azt jelentette, hogy olyan, aki nem kényszerből, vagy pénzért sofőrködik, hanem úgymond saját kedvére, tehát akkor nyilvánvalóan úriember (haha!) - akik félmeztelenül autóznak. Miből gondolja a félmeztelen autóvezető, hogy jobban fogja érezni magát, ha az izzadt, esetenként szőrös háta közvetlen kapcsolatba kerül a - brr - műbőr, műanyag vagy műszálas üléssel, szépen odatapad, átnedvesedik, beszívja a verítéket, szagot… fokozzam?

A sivatagi népek nem azért burkolják magukat tetőtől talpig ruhába, mert nincs annyi eszük, hogy levegyék: pontosan tudják, hogy a ruhanemű szigetel, véd, felszívja a nedvességet (ha pedig emiatt párolog, akkor hűt), és még lehetne sorolni az előnyöket.

De említhetném a hölgyeknél a teljesen lapos, szinte papírtalpú sarukat: öt perc után úgy néz ki a városban a lábfej, mintha a legelőről jönne a tulajdonosa. Nem beszélve a veszélyekről: egy botlás, egy lábra lépés és komoly sérülést lehet szerezni!

Jusson eszünkbe: a ruha és lábbeli eredetileg azért került ránk, mert kiemelkedvén az állatvilágból már nem védett minket a bunda, a pata :) ! Vagy irány visszafelé, az állatvilágba, és akkor ez a probléma is megoldódik?  Van ilyen tendencia…

További szép maradék nyarat!

Zsuzsanna

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr217725384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása