HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

kezfogas_1.jpgVolt már szó arról, ki nyújt először kezet – de arról, hogy ki mondja ki először a saját nevét bemutatkozáskor, még nem. És – ki gondolta volna – ez talán még kevésbé egyértelmű, sőt!

 A napokban voltam tanúja egy szituációnak, amikor a jól nevelt úr kissé meghajolva, barátságos tekintetét a hölgy szemébe szegezve megvárta, amíg a hölgy kezet nyújt. A hölgy nyújtotta is a kezét - ekkor azonban baj történ! Mindketten álltak, barátságosan, mosolyogva néztek egymás szemébe, és egyikük sem szólalt meg! Mindketten azt várták, hogy a másik mondja először a nevét!

Önnek mi a véleménye? Kinek kellett volna először megszólalni?

 Sokan gondolják úgy férfiként, hogy pl. azért nem mondják ők előre a nevüket, mert kvázi „előreengedik” a hölgyet – de ez nem így helyes. A következő a logika: milyen helyzet az, amikor a férfi (már) tudja a nő nevét, de a nő még nem tudja a férfiét?! Nem kell sok fantázia hozzá, hogy elképzeljük….

Érdekes az is, hogy  egy férfinak, mint alkalmazottnak eszébe sem jutna, hogy az új munkahelyén, mikor először találkozik a főnökével, akkor arra várjon, hogy majd a főnök elsőnek mondja meg a saját nevét… Ez ugyebár fel sem merülhet.

 És meg is van a megoldás!

A bemutatkozási szituációt tekintve a hölgy és a főnök egy csoportban vannak!

(Kikből áll ez a csoport? A „magasabb rangúakból” = a hölgy, az idősebb, a főnök.. Néhány párosítás: püspök – kispap, igazgató – osztályvezető, hölgy – úr, idősebb – fiatalabb, stb.)

kezfogas_2.jpg

 Röviden összefoglalva a  bemutatkozás és a kézfogás szabályai:

  • találkoznak, egymás szemébe néznek
  • az alacsonyabb rangú érthetően kimondja a saját nevét, esetleg kissé meg is hajol
  • a magasabb rangú ekkor kezet nyújt, és közben ő is megmondja a nevét

 Felvetődhetnek ettől eltérő helyzetek; lehet pontosítani, ki melyik csoportba tartozik a bemutatkozást tekintve stb., de alapvetően a fentieket figyelembe véve a hétköznapokban nem tévedhetünk nagyot.

Üdvözlettel: Zsuzsanna

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr1412404997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PH_fet 2017.04.08. 02:12:56

Bazze, most akkor a ferfi vagy a no mondja eloszor a nevet? Nem lehetett volna leirni egyertelmuen, egy darab kulon mondatban?

Szerintem ... 2017.04.08. 09:59:35

Jó volt. Pont a napokban gondolkoztam el ezen a témán, amikor láttam, hogy egy nyeretlen 20 éves letegezett és kezet nyújtott egy 70 éves hölgynek ...

Kedves Zsuzsanna,
PH_fet-nek úgy látom, hogy további illemtan órakra van szüksége azon felül, hogy nem tudta összerakni a történetet, holott elég egyértelmű a cikk.

Social Compass 2017.04.19. 12:02:35

@Szerintem ...: Köszönöm az elismerést és a kiegészítést is :))

Social Compass 2017.04.19. 12:09:05

Köszönöm a hozzászólásokat! Örülök, hogy a téma érdekes; ez azt jelenti, hogy nem csak mi akarunk egy kis finomságot, egymás iránti tiszteletet vinni - visszahozni - a mindennapi életbe!
Ha van kérdés ilyen témában, írják/írjátok meg: megadjuk/megkeressük rá a választ!
Szeretettel üdvözlünk Mindenkit
Zsuzsanna és Judit

Kövves minket a facebookon i! "social compass"

PH_fet 2017.04.19. 14:49:56

Koszonom!
Egyebkent tenyleg hasznos es hianypotlo ez a blog. Most nekiallok es elolvasom az osszes bejegyzest, mert rengeteg kerdesem van mindenfele illemszabalyra vonatkozoan (Ki enged elore kit? Ki megy elol a lepcson? A szalvetat a vegen a tanyerba kell tenni? Osszegyurve vagy hajtogatva? Hogyan uljek be egy lannyal az autoba? Es egy taxiba? Es hogyan szalljak ki? Segitsek levenni a kabatjat? Vagy az mar tolakodas? Liftben menjek elore vagy ne? - remelem ezekre megtalalom majd a valaszokat!)

Social Compass 2017.04.21. 09:53:08

@PH_fet: Kedves PH_fet! Örülök, hogy hasznosnak találja a blogunkat! Ez nagyon fontos nekünk:)
A hirtelenjében felvetett kérdéseinek egy részére van válasz a korábbi bejegyzésekben, de van olyan is, amire nincs. Ezekre igyekszünk mielőbb visszatérni.
De "gyorsban" azért 1-2 dolog: szalvétát nem tesszük a tányérba. Taxiba beülteti a férfi a lányt a jobb hátsó ülésre, majd megkerülve a taxit beül mellé a bal hátsóra. Kifelé: kiugrik, körberohan és kinyitja a lánynak az ajtók, és kezét nyújtva segít neki kiszállni. Sajnos persze ezt ma már kevés nő tudja/várja el, így már kint is terem a járdán, mire szegény férfi körbeér:)) Lépcső: férfi megy elől - logikája: ne nézegesse a nő fenekét felfelé menet, pláne, ha szoknyában van (mármint a nő :)Kabátot mindig le kell segíteni - erre talál bejegyzést. Az előreengedésre részletesen vissza fogok térni, de a lényeg, hogy a férfi mindig védett személyként kezeli a nőt: lift esetén, normál körülmények között hátvéd, amikor beszállnak. Kifelé előre megy, mert ki tudja, mi vár rájuk a liftajtón kívül? Nyilvános hely: férfi megy elől - nem tudhatjuk, mi van odabenn.De ugyanígy kifelé is: ki tudja, mi van az utcán. Ezek csak az alapesetek, de gyorsan leírtam, mert hátha már ma szüksége lesz az ismeretekre! :)) Üdvözlettel Zsuzsanna

PH_fet 2017.04.21. 15:03:58

N@Social Compass: Nagyon koszonom, Zsuzska. Ezzel a hetvegen el fogok varazsolni egy-ket lanyt, az biztos. :-) Mashol is utanaolvastam ilyesminek, szoval felkeszultem. ;-)

Social Compass 2017.05.04. 17:38:22

@PH_fet: Hajrá! bocs, külföldön voltam, csak most tudtam kommentet nézni :) Remélem, tudtad használni az ismereteket!

PH_fet 2017.05.08. 10:05:23

A taxis téma nem jött be, mert mindenképpen elöl szeretett volna ülni a lány, mert azt mondta,, hogy abban a szoknyában és cipőben neki egyszerűbb előre ülni. Meg a kiszállást magának oldotta meg.
De jó lesz ez, olvasok más helyen is erről az illemszabályos témáról, a bulinegyedben nem megszokott dolgok ezek. :D

Social Compass 2017.05.09. 15:37:29

@PH_fet: Hát igen, a nők sem tudják az illemszabályokat,sajnos. Szerintem hajmeresztő, hogy egy nő beül előre egy vadidegen mellé, arra az ülésre, ami a leginkább ki van téve mindenféle veszélynek (baleset, sofőr tolakodása ....)! És ha férfival van, az meg végképp ciki, hogy a pali meg egyedül kuksol hátul. Ez már csak ezért is állati illetlen viselkedés a nőtől... Ha én valakivel vagyok, akkor nem fogok előre ülni. Ez tök gáz. Amúgy nem tudom, milyen szoknya az,amiben előre be lehet ülni, hátra meg nem... Elnézést, ha olyan lányról van szó, aki fontos Neked... De ha nem az, akkor ilyen lánnyal hosszabb távra ne tervezz, mert nincs meg az érzéke a dolgokhoz. Bocs, nem akarok senkit megbántani...

PH_fet 2017.05.10. 10:11:45

Ja, én nem ültem be. Sajnos addig nem jutottunk, hogy hazamenjek vele. ;-)

Social Compass 2017.05.12. 09:49:52

@PH_fet: Na jóóóó... még cikibb, ha egyedül van és úgy ül előre! Mit akar egy idegen férfi mellett?? Pláne "olyan szoknyában és cipőben..." Szóval, ahogy mondtam: olyan nővel, aki nem képes fogadni a férfi nők iránti tiszteletének megnyilvánulásait, azzal nem érdemes hosszú távra tervezni :)) Vagy fel kell készülni egy hosszú folyamatra, aminek során ezt együtt megtanuljátok.... :D Ezt azért kevesen tudják sikeresen végigcsinálni. Bár egy ilyen péntek stb. este nem a hosszú távra tervezésről szól általában :)
süti beállítások módosítása