HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

vedett_szemely_2.jpg

A bejegyzéseinket kommentelők felvetései nyomán született a következő kis összefoglaló, terjedelmi okokból a teljesség igénye nélkül. Megjegyzés: köszönjük a kérdéseket  @PH_fet   -nek!

A felmerült kérdések között szerepelt, hogy

  • mikor, ki megy / kit enged előre – legyen az lift, étterem, lépcső stb.
  • autóba, taxiba történő beszálláskor, onnan kiszálláskor mi a követendő/elegáns/ illendő magatartás
  • étteremben hova ül a nő, hova a férfi

Külön-külön kifejtésre érdemesek ezek a témák, de irányadó mindenképpen az, hogy a nőt, mint védett személyt kezeli a férfi (legalábbis, ha tényleg férfi..)

Az úgynevezett illemszabályok mindig valamilyen ésszerű megfontoláson alapulnak, még ha már nem is tudjuk, mi volt az – és ez határozza meg a férfi viselkedését: ő az erősebb, ő védelmezi a nőt, ha valami történik, az ő dolga, hogy gondoskodjon a nő biztonságáról. Ezért cselekedetei a nő társaságában (jó esetben) erre irányulnak:

Taxi: először a nőt ülteti be, megvárja, amíg a nő elhelyezkedik, majd becsukja a taxi ajtaját – vagyis nem hagyja az utcán ácsorogni, mondhatni biztonságba helyezi. Hova ülteti be a nőt? Az autó legbiztonságosabb helyére, ami a jobb hátsó ülés (ott utaznak a magas rangú állami vezetők stb., ugyanezért). Ezután a férfi megkerüli a taxit, és beül a nő mellé, a bal hátsó helyre.

Megérkezvén, a férfi kiszáll, kinyitja a jobb hátsó ajtót, ahol a nő ül, és kezét nyújtva kisegíti őt a kocsiból.

Be/kijárat: a logikája az, hogy a férfi meggyőződik arról, hogy a hely, ahova a nő majd lép, biztonságos-e? Ezért, nyilvános helyre (most hétköznapi helyekről beszélünk, nem olyanokról, ahol külön ajtónálló van, vagy ilyesmi :) ) először a férfi lép be (ha lehet, oldalazva, miközben tartja az ajtót az őt követő nőnek), és ha odabenn minden ok., akkor jöhet utána a nő is. Kifelé: először a férfi lép ki az utcára, hiszen nem tudhatjuk, ott mi vár ránk?

Ülésrend: alap koncepció, hogy a férfi mindig szemkontaktusban tudjon maradni a személyzettel, ne kelljen ehhez külön forgolódnia, valamint, hogy szemmel tudja tartani az „objektumot”; be kell, hogy lássa a teret, így, ha ne adj’ Isten bármi történik, cselekedni tud, védeni, menteni a nőt. 

Bárcsak tudnák a nők, mit várhatnak el! De sajnos, nem csak, hogy nem tudják, de sokszor nem is képesek értelmezni a jól nevelt férfi (mert azért még létezik ilyen) gesztusait….

Üdvözlettel :Zsuzsanna

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr2112493485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PH_fet 2017.05.19. 15:50:04

Hiánypótló, köszönöm. :)

"ha lehet, oldalazva, miközben tartja az ajtót az őt követő nőnek" -> Ez ugyan zárójelben van, de nagyon hasznos infó! Köszi. :)
süti beállítások módosítása