HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

table_manners_1.jpg

 

Hajmeresztő dolgot láttam egy vidéki wellness-hotel éttermében, ebédkor: a mellettem lévő asztalnál egy hölgy – bár nem tudom, ez esetben helytálló-e ez a kifejezés - olyan módon tette szájába a falatot, hogy egyik oldalról a villával, másik oldalról a késsel megtámasztotta, majd így emelte fel az ételt, a két evőeszközzel szorítva, hogy ne essen le. Ezután mindkét evőeszközt a szájába nyomta, ahol az ételt a nyelvével ügyesen befordította… Azt hittem, ez csak káprázat, de nem, a dolog megismétlődött.

A helyzet általában nem ennyire rossz, de helyesen bánni az evőeszközökkel, tudni, mi mire való az asztalnál: ezt bizony igen kevesen tudják ma már. Pedig nem céltalan tudás ez: sokkal egyszerűbb az élet, ha élethelyzeteinkben tudjuk, mi mire való, mit hogyan kell csinálni. Mégis, az úgynevezett illemszabályokra ma azt mondják, felesleges: úri huncutság. Menjünk csak vissza az ősemberig! Úgy tanultuk az iskolában, hogy ugrásszerű fejlődés indult el az ősembernél az ESZKÖZHASZNÁLATTAL! Miért? Mert ugyanazt a dolgot a megfelelő szerszámmal és módon gyorsabban, egyszerűbben tudta elvégezni! Azaz célszerűbben!

Miért gondoljuk akkor, hogy semmi szükség az eszközhasználatra a mindennapi életben? Azt azért még az internet korában sem mondhatjuk, hogy majd a gépen megcsináljuk! Lásd: helyesen írni – sőt szinte írni is – alig tudunk már, de sebaj, a géppel megoldjuk! Na, az evésre azért ezt nem alkalmazhatjuk… És még egy pár dologra. Arra bíztatok mindenkit, merjen fejlődőképes ember maradni! Ha valamit nem tud, ne próbálja azzal lerázni magáról, hogy felesleges! A magabiztos eszközhasználat – legyen az evőeszköz, vagy az illemszabályok alkalmazása – higgyék el, megkönnyíti az életünket!

Szívesen állok rendelkezésükre konkrét kérdésekben is!

 

Üdvözlöm Önöket :)  Zsuzsanna

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr587195037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.02.20. 12:17:32

"helyesen írni – sőt szinte írni is – alig tudunk már, de sebaj, a géppel megoldjuk! "
Nem oldják. A lakosság egy jó része nem tud egy értelmes szöveget megfogalmazni.

Social Compass 2016.03.02. 11:30:56

@ColT: Sajnos nagyon igazad van.....
süti beállítások módosítása