HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

Kedves Követőink,

elég régen jelentkeztünk - Judit is, én is új dolgokat tanulunk és indítunk el -, így egy kicsit elhanyagoltuk a Social Compasst... Arra gondoltunk, ha valamelyikőtöket foglalkoztat egy téma, és szívesen olvasná a mi véleményünket is, kérjük, jelezze, és akkor külön foglalkozunk a témával.

Várjuk a jelzéseket!

Üdvözlettel

Zsuzsanna

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr328889342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PH_fet 2017.05.08. 10:13:14

Javaslom, az éttermi illemszabályokról legyen szó. Persze ne arról, hogy egy ultra luxus és elegáns étteremben mi az etikett, hanem olyan dologról, amit a hétköznapokban is lehet használni. Néhány példa:
- Hova üljön a nő (nagyon gáz-e, ha inkább mellé ülök és nem szembe),
- Ki rendel a pincérnél először, illetve a nő rendelését leadhatja-e a férfi,
- Örök kérdés, hogy mi legyen a szalvétával,
- Ha kártyával fizetek, hogyan adjak borravalót,
Satöbbi.

Nyilván nem az a lényeg, hogy a kagylót hogyan együk kagylófogóval, meg ilyesmi. A hétköznapokon is használható és alkalmazható dolgokról szívesen olvasnék.

Social Compass 2017.05.09. 15:50:10

@PH_fet: Oké, Juditnak (akivel együtt írjuk a blogot) már szóltam, hogy írjon az étkezésről, szalvéta témáról. Teljesen ok, hogy köznapi dolgokról akarsz olvasni, nem a kagylófogóról :D. Mi is olyan ismereteket szeretnénk adni, ami a hétköznapi viselkedést könnyíti meg. Egyébként az illemszabályok mindig valós élethelyzetekből alakultak ki. Pl., nem tudom, tudtad-e, hogy azért szokás/illik a nőnek a férfi jobb oldalán menni,mert amikor a férfiak kardot viseltek, akkor nem tudtak volna kardot rántani, ha ott a nő a bal oldalon, ahol a kard :))) Szóval, minden szabálynak van logikus eredete. Most gyorsan pár dolog a felsoroltakra: ha mellé ülsz, az bizalmas viszony. Amúgy: a férfi úgy üljön,hogy szemkontaktusban tudjon lenni a személyzettel,ne kelljen neki forgolódni, ha inteni akar a pincérnek. Ez is egy ilyen praktikus szabály. Nő ne kommunikáljon a személyzettel: ez a férfi dolga. A nő közli a férfival, mit szeretne, a férfi meg intézkedik. Kompromisszum lehet, hogy mondjuk ott a pincér, a nő pedig elmondja, mit szeretne, de a szavait a férfihoz intézi, rá sem néz a pincérre. Így nem kell feltétlenül elismételni, mit akar, de mégsem a személyzettel beszél. Kártya: ha azt akarod, hogy a konkrét pincér kapja a borravalót, akkor fizesd a számlát kártyával és adj borravalót külön, készpénzben. Ha általában a helynek akarsz borravalót adni, akkor azt hozzácsaphatod a kártyás összeghez. Van, ahol szólnak, hogy azt nem lehet: ez olyankor történik, mikor a pincérek kp akarják kapni, mert különben a tulaj nem adja oda nekik. Tehát igazából az a pincérnek a legjobb,ha a borravalót kp adod. Ezekre a témákra is visszatérünk majd a blogon. Üdv.! ZS

PH_fet 2017.05.10. 10:10:15

Megmondtam! :D Nem azért szoktam arra a helyre ülni amelyikre, hogy jobban tudjak nézelődni, meg jobb a kilátás, hanem azért, mert így könnyebben tudok a pincérekkel kommunikálni.
Haha, nekem ez az egész valahol a véremben van, csak még ki kell aknázni. :-) Lehet, hogy előző életemben egy gróf voltam. :D

Social Compass 2017.05.12. 09:46:03

@PH_fet: Az bizony könnyen lehet! Tényleg van, aki ezt ösztönösen érzi, ez az úgynevezett született úriember :)) Gratulálok hozzá :) Ez egy elég kevés taggal rendelkező klub, de annál minőségibb. Olvastad az új bejegyzést? Azt Te ihletted, bele is írtam.
süti beállítások módosítása