HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

evoeszk_1.jpg

Az evőeszközök erdejében című írás a like-olás tekintetében rekordot döntött. Köszönöm a kedves és lelkes olvasótábornak. Ennek hatására, valamint ismerőseim szóbeli unszolására gondolom, hogy ezt a témát érdemes kicsit tovább boncolni, úgy tűnik, ez sokakat érdekel. Szerencsére.

Szerintem az emberekről sokat elárul, hogyan étkeznek. Az étkezés túl azon, hogy létfenntartás, öröm és élvezet is jókat enni, továbbá egy társadalmi érintkezési forma, hiszen nincs is jobb egy jó hangulatú, beszélgetős eszegetésnél, iszogatásnál. Sokszor azonban, ha az ember olyan társaságba keveredik, ahol egyeseknek fogalma sincs az asztali illemszabályokról, az nagyon kiábrándító.

Nem kellemes olyannal egy asztalnál múlatni az időt, aki teli szájjal beszél, közben szinte köpköd, szájába veszi és lenyalja a kést, zsíros szájjal iszik a pohárból; és még hosszan lehetne sorolni a rémségeket.

Az sem elképzelhetetlen, hogy valami oknál fogva olyan helyre kapunk meghívást, ahol nagyon is fontos az étkezési illem, és esetleg akkor jövünk rá, hogy mit nem tudunk. Ilyenkor bátran olvassunk utána a tudnivalóknak, mert különben kínos helyzetbe kerülhetünk. Baj akkor van, ha már annyira rögzült bennünk a rossz szokás, hogy azokat zsigerből tesszük. Ilyenkor nem könnyű odafigyelni arra, hogy mit és hogyan.Éppen ezért, ha nem vagyunk jártasak az efféle tudnivalókban, akkor rendre gyakoroljuk otthon, nap mint nap, hogy jól rögzüljön minden mozdulat.

Néhány alapszabály házi gyakorláshoz, és ha ezeket már tudjuk, akkor nagy baj társaságban sem érhet minket. Kezdjük a legegyszerűbb terítéssel.

Az asztalra kerüljön terítő vagy alátét, mert ugye azt feltételezzük, hogy nem állva, menet közben, zacskóból eszünk. Ez pedig divat most: úton-útfélen, menet közben enni, inni….. Pedig ez nem sikkes, csak sokan azt hiszik, trendi.

A tányér mellé bal oldalra kerül a szalvéta, erre a villa. A tányér jobb oldalára kerül a kés, élével a tànyér felé, kívülre a kanál. Ha van előétel, akkor kerül még a bal oldalon lévő villa mellé egy kicsit kisebb, és a jobb oldalon lévő késtől jobbra egy kicsit kisebb kés. Az evőeszközökkel az étkek sorrendjében kívülről befelé haladunk. Tehát első az előétel, ahhoz használjuk a két szélső evőeszközt, egyet balról, egyet jobbról. Az előételt követi a leves, a levest pedig a főétel. A tányér fölött, keresztben a desszerthez szolgáló evőeszközök vannak.

A poharakról szóljunk kicsit később, ugyanis az megér egy külön írást.

A szalvétát használjuk bátran és gyakran, nem csak az étkezés végén, hanem az étkezés alatt végig. Először is akkor, amikor inni szeretnénk, hogy megtöröljük a szánkat, csak ez után igyunk a pohárból. Ha tízszer iszunk evés közben, előtte tízszer kell megtörölni a szánkat! Zsíros, ételmaradékos szánkhoz soha ne emeljük a poharat! Töröljük meg a szánkat akkor is, ha a partnerünk felé fordulunk és szólunk hozzá.

Haladóknak majd veszünk még bonyolultabb tudnivalókat, de egyelőre érjük be az alapok elsajátításával. Folytatjuk…

Judit

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr677355474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2015.04.11. 11:42:03

Kedves Zsuzsanna és Judit!
Most találtam "rátok", elolvastam az összes írást.
Nagyon jó, és hasznos dolgokról (jól) írtok...
-Nekem, úgy "jön le", hogy, leginkább, az anyagilag, "státuszilag", is, "sikeresen befutott" fiatalokhoz szóltok...-már, "címileg is" -ugyebár...
-Hát, őszintén remélem, hogy minél többen olvassák, mert sajnos, a nagyobb részüknek, nagy szüksége lenne rá...(-és, erről sajnos nem csak ők tehetnek!)
-Ahogy írtátok, az "alapokat" otthon kellene megszerezni..., +, -vagy, -és, bölcsődétől középiskoláig is, nagyon sokat kellene tenni, ez ügyben is...
-Azért nem írom, hogy lehetne, mert sajnos sok, olyan ismerősöm van, aki, több évtizedes, sikeres, szeretett óvónőként, alsó tagozatos tanítónéniként, "elmenekült" a "pályáról". ÉS mindannyian, kizárólag a "mostani szülők miatt"!...

-Pl.: -egy példa, a férjemtől: -jó egyetem, "legmenőbb szaka":-magas pontszámmal, válogatott bejutók:---"becsörtet": -se kopogás, -se köszönés, -se, semmi, (a tanára szobájába), és "előadja, hogy mit akar"...
-Ha, éppen volt ideje és türelme, akkor megkérte, hogy fáradjon ki és "jöjjön be még egyszer"...---néhányan?, -legalább "vették a lapot"...-de leginkább megsértődtek...
-(vagy, pl., -ha, éppen volt energiája, és, -"ki merte javítani" a legordítóbb helyesírási hibákat egy "zárthelyiben, pl.", -akkor is, -"vérig sértődtek")...
-és, még hosszan lehetne sorolni...
Mélységesen elnézéseteket kérem, ezért a zűr-zavaros írásért...
Sajnálom, hogy túl sok minden jutott eszembe, és ide írtam...

Social Compass 2015.04.28. 11:06:28

@zsuzsanna: Kedves Kommentelő! Nem zavaros az írása, csak talán zaklatott egy kicsit, ami érthető, hiszen ilyen a téma... Én annyit tennék hozzá - amellett, hogy csupa olyan példát említ, ami nap mint nap megtörténik... A mi felelősségünk - és azt hiszem, különösen mint nőknek - az, hogy merjünk konfrontálni ilyen helyzetekben, és, mint az említett egyetemi tanár, vegyük a fáradtságot a "nevelésre". De ahogy a tanár is, mi magunk is belefáradtunk ebbe, inkább legyintünk... Csak hát ez az emberi kapcsolatokat is rontja, hiszen akire már csak legyintünk, mondván, hogy "nem érdekes", az vajon elég fontos-e számunkra? Ezért is indítottuk ezt a blogot Judittal, és köszönjük, hogy hozzászólt! Annak is örülünk, ha megoszt minket, hogy még többen olvassanak. Facebook-on azonos névvel vagyunk jelen.
Egy kérdés: úgy látja, az elnevezésünk túlontúl behatárolja azoknak a körét, akiket így meg tudunk szólítani? Örülök, ha válaszol, üdvözlöm: Zsuzsanna
süti beállítások módosítása