HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

A „Horror az étteremben” című írás kapcsán elgondolkodtam, hányszor látni embereket étkezni, akik nem tudják helyesen használni az evőeszközöket. A jobbik eset, ha ezt valaki felismeri és megpróbálja elsajátítani a tudnivalókat. Volt idő – és normális esetben most is így kellene, hogy legyen minden családban – amikor a gyerekeket már kicsi korukban megtanították az evőeszközök helyes használatára. És ez nem csupán abban nyilvánul meg, hogy meg tudja különböztetni a kanalat a villától, hanem abban, hogy tudja, hogy azokat hogyan kell az asztalon elhelyezni, hogyan kell fogni és használni.

Ám soha nem késő ezeket a tudnivalókat elsajátítani! A „Micsoda nő” című filmben is szól erről egy kedves jelenet. Az már ugyanis a tudás egy szintje, ha valaki felismeri, mit nem tud, és tesz is ellene.

Az evőeszközök használata egyes kultúrákban eltérhet, ezért ha külföldre utazunk, esetleg fogadáson veszünk részt, nem árt utánanézni az alap tudnivalóknak.

Azért vannak szabályok, amelyek mindenképpen be kell tartani:

  • az evőeszközök nyelét a felső harmadánál fogjuk
  • ha csak kanállal vagy csak villával eszünk, akkor azt a jobb kezünkben tartjuk
  • ha késsel és villával eszünk, akkor jobb kézben van a kés, bal kézben a villa
  • ha az evésben tartunk egy kis szünetet, akkor a villát és a kést a tányér két szélére fektetjük úgy, hogy a nyelük ne az abroszon legyen
  • a villa és a kés nyelének ellentétes irányba történő elhelyezése azt jelenti, hogy az étkezést még folytatni kívánjuk, illetve üres tányér esetén ez azt jelenti, hogy kérünk még az ételből
  • amikor az étkezést már befejeztük, akkor a kést és a villát egymás mellett úgy helyezzük a tányérra, hogy végeik jobb felé álljanak      
  • a kávéskanalat, miután megkavartuk a kávénkat, a csészealjba tesszük

És: az evőeszközöket soha semmilyen körülmények között nem nyaljuk le!

Ezek valóban csak az alapok. Van ugyanis számos más evőeszköz, valamint fontos még az is, hogyan helyezzük el és hogyan használjuk azokat, mit kell tudni a poharakról, miből mit és mikor iszunk.

Judit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr107253237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása