HTML

Social Compass

A Social Compass iránytű szeretne lenni a társasági és társadalmi élet, az illemszabályok sűrűjében, kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Friss topikok

Címkék

kocsiajtó 2.jpg

Kocsiajtó: a férfi az autóhoz kíséri a hölgyet, kinyitja a kocsiajtót, megvárja, amíg a hölgy beül, netán besegíti, majd finoman becsukja az ajtót..... Az idősebbek talán még emlékeznek :)

Egyéb ajtók:

-                     alap esetben a férfi előre engedi a hölgyet (otthon, munkahelyen, boltban stb.), oly módon, hogy kitárja előtte az ajtót.

-                     utcára csak akkor lép ki elsőként a hölgy, ha a férfi biztos benne, hogy odakinn a helyzet megfelelő arra, hogy azzal a hölgy szembesüljön (tömeg, részeg ember, jég stb.)

-                     nyilvános helyre mindig a férfi megy be előre (ő ítéli meg, hogy a hely megfelelő-e a hölgy számára). Más a helyzet, ha elegáns helyen ajtónálló/portás van, aki kitárja előttünk az ajtót. Ez esetben a hölgy megy előre, a férfi pedig hátvédként szolgál. Egyes vélemények szerint az ismerős helyre, ahol már jártak és megfelelő, a többedik alkalommal már előre kell/lehet engedni a hölgyet. Én nem osztom ezt a nézetet.

Ugyanezek a szabályok idősebb hölgy – fiatalabb hölgy, magasabb rangú – alacsonyabb rangú munkatárs, főnök - beosztott esetén.

ajtó 1.jpg

Persze bármilyen nagy ember a főnök, ha a beosztott nőt nem engedi előre mondjuk az irodaajtóban, akkor talán nem is olyan nagy ember…

Udvarias főnök a női beosztottnak munkaidőben is megadja a nőnek járó kötelező tiszteletet, munkahelyen kívül pedig hölgyként kezeli, nem alkalmazottként.

Ez utóbbira egy saját történet:

felső vezetőként üzleti vacsorán vettem részt, melyet a vállalat legmagasabb rangú vezetője adott. A vacsora végeztével a külföldi vendégeket taxijukhoz kísértük. Ezután a „főnök” jó éjszakát kívánt, majd ott hagyott a késő esti utcán…

kocsiajtó 1.jpg

Mi lett volna a helyes magatartás? Nem is egy kínálkozik:

  1. Elkísér a kocsimhoz
  2. Ha nem kocsival vagyok, akkor taxit hív, és velem együtt megvárja
  3. Hazavisz

- Zsuzsa -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://socialcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr346551225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása